Att välja kakel - Guide från kunnig plattsättare i Borlänge

Är det dags att sätta nytt kakel i ditt badrum eller kök behöver du välja nytt kakel och eventuellt klinker. Det finns ett brett utbud av kakel på marknaden i olika nyanser, motiv, storlekar och i olika material. Ta gärna hjälp av våra duktiga plattsättare i Borlänge i denna process.

Ska du renovera ditt kök eller är det dags att förnya badrummet genom att sätta nytt kakel och klinker finns det ett enormt stort utbud  att välja mellan. Vilken typ av kakel och klinker du ska välja beror en del på vilka förutsättningar som råder men också på vilken design du vill få i badrummet eller köket. När du ska sätta kakel och klinker i våtrum ska du alltid anlita certifierade plattsättare i Borlänge så du vet att arbetet blir utfört korrekt och utan tråkiga påföljder. Kontakta oss för mer information om hur våra plattsättare i Borlänge kan hjälpa dig med plattsättning i ditt badrum eller kök. 

 

Hur du väljer kakel

När du köper kakel är det viktigt att du köper så att det räcker till hela badrummet. Detta så att du får kakel från samma tillverkningsserie då nyanserna på kaklet annars kan skilja sig åt. Är du osäker kan du kontakta oss för att få hjälp med inspiration och inköp av kakel genom våra duktiga plattsättare i Borlänge.

Olika typer av kakel

Det finns ett flertal olika typer av kakel som kan användas för olika ändamål. Nedan har våra plattsättare i Borlänge beskrivit några typer av kakel som är lämpliga att använda i våtrumsutrymmen - som exempelvis i badrum eller ett kök.

1. Traditionellt kakel

 • Storlek
  Traditionella kakelplattor finns i en mängd olika storlekar, de vanligaste är 10x10 cm, 15x15 cm och 15x20 cm. 
 • Standardkakel
  Det som kallas standardkakel är det kakel som har en vit glasering och har måtten 15x15 cm. Dessa är ganska neutrala, passar i alla badrum och är dessutom billiga. 
 • Väldigt varierande prisklasser
  Vill man ha större plattor från ett mer exklusivt sortiment kan man få betala från några 100 kronor upp till 1000-tals kronor per kvadratmeter.

2. Mosaik

 • Små plattor
  Mosaikplattor består av små plattor som är tillverkade i glas, natursten eller keramik. Dessa sitter monterade på en större karta och hålls samman av glasfibernät. 
 • Vackert utseende
  Mosaikplattor kan ge ditt badrum en exklusivare utseende tack vare sin färgsammansättning.

3. Glasplattor

 • Glasplattor finns både som transparenta, delvis färgade eller helfärgade vilket ger ditt badrum en spännande och härlig atmosfär.

Vad är skillnaden mellan kakel och klinker?

En vanlig fråga våra plattsättare i Borlänge får är vad skillnaden på kakel och klinkers faktiskt är. Nedan har vi sammanställt grundläggande riktlinjer, men ni kan självfallet även kontakta oss om ni vill veta mer. 

 • En väsentlig skillnad mellan kakel och klinkers är att kakel är tillverkat av lergods medan klinkers är tillverkat av stengods. 
 • Kakel kan endast användas på väggar då dess massa är porös och inte tål belastning. 
 • Klinkers har en bra tålighet vilket gör att de är lämpliga att lägga på golv men kan också sättas på väggar. 
 • Kakel och klinker kan man sätta och lägga i alla rum i bostaden. Många väljer att ha klinkergolv i kök och hall då det är lätt att hålla rent.

Kontakta oss för mer information

Du kan boka ett kostnadsfritt hembesök med våra plattsättare i Dalarna som utför tjänster som bland annat plattsättning i badrum och kök. Då kan vi inspektera ditt badrum, lyssna på dina önskemål och bidra med inspiration och rådgivning kring kakel och klinker, givetvis utan några förpliktelser. 

Boka ett kostnadsfritt hembesök i Dalarna!

När du vill utföra en plattsättning i ditt hem kan du använda formuläret nedan för att boka ett kostnadsfritt hembesök så att våra plattsättare i Falun med omnejd kan diskutera ditt projekt med dig.